FUTURE PORT PRAGUE

fakta o blízké budoucnosti z největší vizionářské konference

Přes 20 řečníků a velkých vizionářů představilo projekty, které odhalují moderní 21. století. Oznámili, že během několika let dojde k revoluci v dopravě, ve zdravotnictví a na trhu práce. Všechny níže zmíněné projekty nejsou scifi obrázkem vzdálené budoucnosti, ale zažije je v plné míře ještě současná generace. // 7. září 2017

oficiální stránky konference: www.futureportprague.cz

Automobilová revoluce

Auta se spalovacím motorem a řidičem jsou minulost. Většina velkých automobilek se již plně věnuje pouze elektromobilům s autonomním řízením. Otto Fabri, automobilový inženýr Tesly a Faraday Future je přesvědčen, že do 15 let bude 50% aut vyměněno za autonomní elektromobily, tedy auta, která budou sama řídit. Očekává, že do 5 let se podaří vytvořit zákony, které pokryjí problematiku autonomního řízení vozidel. Za tu dobu již Tesla a Faraday Future představí nové modely autonomních vozidel. Obměnu alespoň 50% aut světové populace odhaduje poté na 10 let.

U konstrukce dnešních aut je důraz kladen především na řidiče. Autonomní auta řidiče nepotřebují, tedy žádné pedály a žádný volat. Autonomní auta budou navržena tak, aby lidé mohli za jízdy používat počítač a internet a využít tak čas strávený při přesunu k práci nebo relaxaci.

Nejtěžším úkolem vývojářů je stále přesvědčit veřejnost o funkci autonomních aut. Elon Musk proto chystá ke konci roku 2017 vyslat osamocenou Teslu napříč USA. Tato propagace by měla přidat důvěru současným skeptikům.

norway roadtrip
Tesla S, auto které má společnost připravit na přechod k autonomním vozidlům.
norway roadtrip
Hyperloop je nadzemní dráha, kde se kapsle pohybuje v podtlaku bez tření vzduchu
Cestování v kapsli Hyperloop je již ve výstavbě

V mnoha scifi filmech se objevuje zařízení, které v kapsli dokáže dlouhou trubkou přesunout lidi v nadzvukových rychlostech. Již se nejedná o scifi obrázek, první hyperloop se již staví v Indii a bude možné v něm urazit 35km za 5 minut.

Bibop Gresta, předseda HTT (Hyperloop Transportation Technologies), naznačil, jak bude cestování fungovat. Navrženo mají několik kapslí pro různé účely, budou však připomínat vnitřek dopravních letadel. Až tři sedadla vedle sebe s uličkou a postranními obrazovkami, které budou opticky nahrazovat okna, aby lidé netrpěli klaustrofobií. V plánu je samozřejmě i přeprava nákladní, kde v kapsli bude uložen kontainer stejný jako na nákladních lodích.

Do budoucna je připraveno několik dalších tratí z nichž jedna povede z Brna do Bratislavy a měla by to být první mezistátní hyperloop linka světa.

Neil Harbisson

Fascinující příběh chlapíka, který pomocí implantované antény na hlavě "vyléčil" svůj černobílý zrak. Anténa mu překládá světlo na vibrace v hlavě, které vnímá jako zvukové tóny. Je schopný tedy nejen normálně žít v barevném světě, ale také vnímat hudbu z obrazů, případně kreslit obrazy tak, aby mu nejlépe zněly. Vytvořil tak nový lidský smysl a stal se oficiálním kyborgem. Jeho další projekt je vytvořit smysl na určení aktuálního času.

TEDx z roku 2012 ►

Liviu Babitz

Další představitel kyborgů a spoluzakladatel Cyborg Nest, který se věnuje vytvářením nových lidských smyslů, které nám mohou pomoci v běžném životě. On sám poté na sobě předvedl implantovaný smysl severu, tedy zařízení, které mu vibracemi neustále ukazuje jakým směrem je sever.

future port
Neil Harbisson - umělec a kyborg, který slyší světlo
future port
Aeromobil 4.0, fantomasovo létající auto se stalo realitou
Létající auto již v prodeji

videoukázka ►

Aeromobil verze 4.0 slovenské firmy je již v prodeji v limitovaném počtu 500 kusů. Další verze by již měly být přístupné široké veřejnosti. Aeromobil splňuje veškeré podmínky silniční dopravy a jeho délka je nastavena tak, aby se vešel přesně na běžné parkovací místo. Idea je taková, že během několika let se u čerpacích stanic poblíž měst vystaví 400m dlouhé travnaté vzletové a přistávací dráhy a dojde k odlehčení meziměstské dopravy.

NAVYA Arma - autonomní autobus

videoukázka ►

První sériově vyráběné autonomní vozidlo světa je autobus. Vypadá jako kabinka lyžařské lanovky do které se vejde až 15 lidí, z toho 9 může sedět. Rychlost autobusu se pohybuje od 30 do 45km/h což je srovnatelné s běžnou hromadnou dopravou. V praxi to vypadá tak, že je třeba autobus nejprve "zaučit" na danou trať, aby si ji namapoval. Lze ho totiž ovládat dálkovým ovladačem. Po několika projetích je možné autobus vyslat samostatně bez řízení.

norway roadtrip
NAVYA Arma, samořízený 15ti místný autobus jedoucí až 45km/h
norway roadtrip
Liliana Berezkinová, ředitelka společnosti Nanopharma
Zdravotnictví a nanotechnologie

Velký pokrok ve zdravotnictví by v nejbližší době měly umožnit nanotechnologie. Lze je využít na léčivé samo-vstřebávající se náplasti, vytvoření umělých orgánů (již je v testování tvorba umělého brzlíku - zdroje bílých krvinek) nebo na pleťové masky. Došlo by tak k velké úspoře léčivých látek a v případě brzlíku o prodloužení délky života.

Dopad na trhu práce?

Prací, které za nás zvládne udělat stroj neustále přibývá. V blízké budoucnosti zcela jistě zmizí zaměstnání řidičů a později i pilotů. Díky pokrokům v umělé inteligenci nás chatboti nahradí v telefonických zákaznických centrech. Ubude manuální práce v továrnách a obchodech. Ve zdravotnictví bude běžná spolupráce doktora a umělého znalostního systému.