Norsko

jižní Norsko - země fjordů, vodopádů a padesáti odstínů zelené

VIDEO

Půjčit dodávku, nakoupit jídlo na tři týdny a vyrazit směr sever. Našim cílem bylo jižní Norsko jako krajina všech odstínů zelené plná ledovcových jezer a řek, sněhových plání a skalnatých srázů. Celkem jsme urazili 6000 kilometrů, podnikli 8 horských treků, navštívili desítky městeček a viděli několik věhlasných norských kostelů. Spali jsme ve stanech nebo pod širákem vždy poblíž skvělého pojízdného domova devítimístné Toyoty Proace. Ve zkratce - Nezapomenutelný Roadtrip! // Červenec - Srpen 2017

Z Makra do švédského polesí

Auto sehnáno, trasa naplánována, zbývá zajistit jídlo. Vrhli jsme se na to solidně, ono taky představte si jídlo pro 5 lidí na tři týdny, je to docela slušná hromada. Tím chci zdůraznit to, že náš plán byl takový, že v Norsku nekoupíme nic kromě trocha pečiva (a až na vajíčka a jednu ogrilovanou krkovičku se to povedlo :-) ). Pro představu tedy pár počtů, co je asi tak potřeba - 25l mléka, 12kg ovesných vloček, 5kg rýže, 8kg cous cousu, 5kg těstovin, asi 40tuňáků a 5kg masa v konzervách. K tomu balíky muslityčinek, 80 sojových suků a nezapomenutelných 15 zavařených jídel od skvělé babičky Natálky.

Cestu jsme započali 14. 7. 2017 z Hoděšovic u Hradce Králové a další den jsme již chtěli být ve Švédském Trelleborgu. Jízdu nám trochu zkomplikovaly německé dálnice, které nás kvůli nehodě zpozdily aspoň o 3 hodiny a náš trajekt tím tak trochu odplul bez nás. Skvělou anglickou rozpravou jsem však zvádl “ribjuknout the trajekt” na ráno a my si mohli v koloně vesele užívat píseň Shake It Off od Taylor Swift.

Švédsko je šílená placka, jako když přijedete na polský venkov s tím rozdílem, že všechny baráky jsou typickou červeno bílou dřevostavbou. Švédsko jsme tedy projeli svižně a za zmínku stojí návšteva Švédského stonehenge (Ales Stenar) a několik drobných národních parků jako Sveafallen nebo Store Mosse, které vám budou blízce připomínat české broumovky. Rozdílnost je v tom, že zde můžete trhat opravdu mraky velkých borůvek a budou vás při tom žrát dotěrné muchničky.

norway roadtrip
nákup na tři týdny pro pět lidí, špatně jsme se neměli
norway roadtrip
překrásné švédské odpočívadlo u NP Store Mosse
Ráj karavanistů

Vždy, když jsme potřebovali kempovat stačilo jen vyslovit přání a hned se před námi objevilo překrásné odpočívadlo. Švédská odpočívadla u silnic jsou však jiný level než v Čechách. Najdete na nich několik laviček, mnoho posekaných plácků na stany a čisté záchody i s toaleťákem. S vakem na mytí si zajistíte sprchu a máte luxusní kemp zdarma. Co více si přát.

Zajímavost: Jak se tvoří kulaté kameny v horách?
  • Pod ledovcem se vytvoří ukrytý ledovcový vodopád.
  • Vodopád vymele díru ve skále pod ledovcem.
  • Kameny spadnou do díry a třením ji prohlubují čímž se uhlazují.
  • Po odtání ledovce zůstanou ve skalách otvory s mnoha kulatými kameny.
  • Postupnou erozí jsou kameny rozmístěny po horské krajině.
norway roadtrip
duhy každodenně potvrzují časté střídání deště a sluníčka
norway roadtrip
první seznámení s norskou faunou a hned tváří v tvář
norway roadtrip
oběd na kamenném stole před blížícím se slejvákem
Obdivujeme psí horolezce na Besseggenu

Příjezd do Norska byla úžasná změna. Od švédských hranic se krajina začíná pozvolna zvedat. Nejprve projedete vysočinou, poté zavítáte do Krkonoš a zanedlouho vás zastíní mnohasetmetrové srázy prvních dvoutisícovek. Před spaním tedy rychlá výprava na první výjimečný vrchol, který jsme potkali, a oběd na kamenném stole s výhledem na několik barevných duh. Ty ovšem také dávaly najevo blížící se slejvák, který důrazně prověřil naši impregnaci.

Besseggenský hřeben byl překrásný. Jedná se však o jednu z nejprofláklejších túr, a tak jsme v náročném lezeckém úseku museli čekat až projdou davy škol v přírodě, několik německých turistů a asi 15 psů. Od titěrného ratlíka v náručí až po zadýchané bernardýny. Čeští psí povaleči - styďte se! Zpáteční cesta podél jezera již byla v naprostém osamocení, protože všichni jedou zpět trajektem - kromě nás samozřejmě.

Následovala odpolední a také ranní koupačka v burácivé řece a z toho pramenící bolest v mých zádech. Stačily 3 prášky proti bolesti, teplý obklad a banda mně umožnila cestovat dál - na sever!

norway roadtrip
nejprofláklejší fotogenické místo hřebenu Besseggen
norway roadtrip
Besseggenský hřeben je hranicí pro dvě ledovcová jezera. Přesto je jezero vpravo o 600 metrů výš
Počasí je nevyzpytatelné, zkrátka někdy prší a někdy zase ne

Takové plány byly! Vylézt na nejvyšší horu Galdhøpiggen nebo dvoutisícovku Snohetta, když však zjistíte, že tam má být další den šílená chumelenice s neprostupnou mlhou asi si to rozmyslíte. Tentokrát se navíc shodli předpovědi z několika zdrojů, a tak si tyto výstupy necháváme pro příště. Jako náhradu programu jsme se podívali do světoznámého Lomského kostela.

norway roadtrip
kostel v městečku Lom
norway roadtrip
burácivý vodopád uprostřed městečka Lom
TIP na výlet - vrchol Karihaugen

Dvouhodinová procházka na vrchol Karihaugen s nádhernými výhledy. Autem vystoupáte až nad stromy do horského střediska s parkovištěm ( 61.8883667N, 9.4784328E). Odtud vede mírně stoupající pěšina podél bažin na vrchol Karihaugen. Výlet si můžete prodloužit přes vrchol Anaripiggen nebo Hårrtjønnhøe.

norway roadtrip
vrchol Karihaugen nabídne mnoho odstínů zelené
Ekologické potápění

nebo-li prozkoumávání kontainerů malých obchodů vám může ušetřit nemalou částku. Náš jediný úlovek však bylo pouze 12 pytlů prošlých brambůrek - avšak stále výborných!

Techniku vlezení do kontaineru jsme moc nezvládali, turistické hůlky nebo stanové tyčky nejsou tím pravým čím jde přitáhnout rozpékací baketa v kluzkém pytlíku. Později (asi po 10 kontajnerech) jsme zjistili, že má postranní dvířka, kterými se lze k pokrmům zdarma dostat velice snadno.

TIP na trek - Trio vodopádů

Sedmikilometrová túrka s 800m stoupání s vyhlídkami na tři impozantní vodopády. Auto lze nechat na parkovišti (62.5099789N, 9.0667128E ) u osady Jenstad na jih od vesničky Gjora. Doporučuji nejprve sestup k vodopádu Svøufallet, při kterém zahlédnete i vodopád Repafallet. Odtud je nutné vytrpět dlouhé strmé stoupání na náhorní plošinu s ovčí farmou. Poté cesta zvlněným terénem pokračuje na vyhlídku překrásného vodopádu Lindalsfallet a následně pěšina klesá zpět k parkovišti. Výlet lze zvládnout do tří hodin.

norway roadtrip
z pastvin rovnou do hlubokého kaňonu s mnohasetmetrovým vodopádem
norway roadtrip
vodopád Lindalsfallet
Země vodopádů

Když v Norsku vidíte první vodopád, jste nadšení. I desetimetrové vodopádky, o kterých si v Česku můžeme nechat zdát vypadají nádherně. Později zjistíte, že běžná výška norských vodopádů je tak kolem 200m a to je teprve hukot. Doporučuju cestu z města Oppdal k západnímu pobřeží města Sunndalsora. Silnice vede dlouhým kaňonovitým údolím, do kterého spadá nespočet obrovských vodopádů. Tam si uvědomíte tu pravou krásu norské krajiny, kterou neuvidíte jinde na světě.

TIP na prohlídku - muzum z II. WW

Na ostrově Frei se můžete podívat do zachovalých bunkrů 2. světové války. Muzeum je volně přístupné bez průvodce a zdarma. Venku uvidíte vystavené torpédo, vodní minu a několik děl. Poté lze vlézt do několika bunkrů, pro jejichž průchod je nezbytná čelovka. Zážitkem může být prozkoumání bývalé zbrojírny, kde průchodem strávíte přes minutu v naprosté temnotě. (63.0967433N, 7.8913583E)

norway roadtrip
ideální místo pro válkonadšence
norway roadtrip
vstup do rozsáhlé zbrojírny s několika patry až k pozorovatelně
Atlantic Highway - sen všech motorkářů a japonských turistů v safari jeepech

Dvanáctikilometrová cesta po desítkách ostrovech s výhledem na rozbouřený Atlantic. K tomu několik odpočívadel pro japonské turisty, kteří na dovolené Evropa-Afrika projíždí určitě ta “nejkrásnější” místa těchto kontinentů.

norway roadtrip
největší atrakcí je zatočený vyvýšený most pro proplutí trajektů
Trolí silnice Trollstiege

Západní cestou na jih od fjordu stoupá uzounká serpentovitá silnička až do tisíce metrů s profláklou vyhlídkou Trollstiegen, restaurací a obchůdky. Koupit si zde můžete trenky s trolem, hrnek s trolem a nebo tričko s fotkou dvou úplně cizích lidí na vyhlídce (asi pro případ, když zapomenete foťák a jste blondýn - jako každý nor). Vyhlídka je visutá betonová konstrukce s davy turistů, avšak výhled na dva vodopády z nichž jeden vám protýká přímo pod nohama je krásný. Utábořili jsme se kilometr dále na rovinatém sedle a ráno vyrazili na vyhlídku Trollveggen s výhledem daleko impozantnějším.

norway roadtrip
sedlo poblíž vyhlídky Trollstiegen
TIP na trek - vyhlídka Trollveggen

10ti kilometrová túra s 1000 m stoupání na překrásnou vyhlídku Trollveggen, která zabere asi 5 hodin i s kocháním a svačinkou. Pěšina místy strmě stoupá kamenným suťoviskem, ve kterém stěží rozpoznáte cestu. Za suťoviskem cesta pokračuje po obrovské sněhové pláni až k vyhlídce. Odměnou je dechberoucí adrenalinový zážitek při pohledu do skalnatého kotle nad kilometrovým srázem. Jedná se o jeden z nejvyšších srázů Evropy.

norway roadtrip
vstávání jde o poznání lépe, když vás čeká takovýto výhled
norway roadtrip
rozsáhlé sněhové pláně jsou od 1000m výškových naprosto běžné i v srpnu
norway roadtrip
skalní kotel je často zaktrytý mlhou, že není možné vidět na dno
norway roadtrip
sráz Trollveggen patří k nejvyšším srázům Evropy
Vysokohorské cesty nebo celodenní trek

Silnice nad 1000m nad mořem značí překrásný zážitek. Krajina bez stromů, místy se sněhem a vždy s mnoha většími či menšími jezírky a vodopády. Doporučuju občas vynechat tunel a projed si tyto zapomenuté horské silničky, které vám ukážou výhledy jako na horském treku. Celkem častá jsou místa k zastavení, pokochání a případně vylezení na nejbližší vrchol či sedýlko. Doporučuji tak cestu číslo 258 poblíž Geirangeru.

norway roadtrip
vysokohorské cesty s kontrasty sněhu a travnatých plání
Největší ledovec v Evropě

Ledovec Jostedalsbreen se ve větvích posouvá až 2 metry za den a neustále přetváří krajinu kolem sebe. Spatřili jsme ho několikrát, nejprve z údolí kolem řeky Votedalselva a poté z vyhlídky Bøyabreen, kde jsme také kempovali. Krásná místečka pro stan s ohništěm a bazénem (ledovcové jezírko). Plán byl tedy jasný - koupačka a oheň. Obě etapy měly své mouchy. Jezírko je tak studené, že se z koupačky stává oplachovačka a oheň jsme s mokrým dřevem rozdělávali hodinu. Příjemným zpestřením bylo stádo krav, které se uvelebilo na odpočívadle a bavilo několik karavanistů. Po několika doušcích vína se však v Martinovi probudil duch norského bači a se safari čapkou stádo popohnal na vedlejší pastvinu: “Tak holky skončíme to jo, šup šup”. A holky spokojeně šly…

norway roadtrip
kraví stádo u ledovce Jostedalsbreen
norway roadtrip
kostel Borgund Stavkyrkje, prý ho stále opravují vždy ve slunečných suchých dní. Takže ho asi moc neopravují...
DEFINICE: Co to je Velký špatný ?

Věc nutná k odhození z důvodu ulehčení nositele. Odhazuje se především v ranních hodinách a nejlépe po kávě.

TIP na prohlídku - Maritime muzeum v Bergenu

Pro milovníky lodních modelů naprostá bomba. Muzeum zachycuje historii námořnictví od vikingů až po moderní tankery. Prohlídnete si tak možná stovku do detailu propracovaných modelů mnohdy i dvoumetrových lodí.

Bergen - město, kde déšť je denním chlebem a slunce zbožným přáním

Jak pravý Jo Nesbo v jedné své detektivce: “Harry vystoupil do smutně kanoucí záclony v podobě bergenského lijáku, který podle zlých jazyků začíná vždy jednoho odpoledne v září a končí jednoho odpoledne v březnu”. A má určitě pravdu. Z celých tří týdnů byl v Bergenu ten nejhorší liják, jaký jsme zažili.

TIP na trek - po mniších schodech na náhorní planinu Hardangervidda

Z vesničky Lofthus strmou cestou vzhůru (asi 800m převýšení) po pradávné stezce mnichů až k vyhlídce Nosi. Odtud můžete pokračovat na náhorní planinu a s přespáním provést dvoudenní trek s návratem do vesničky Kinsarvik odkud jezdí autobus. Nás počasí donutilo se otočit a vrátit se zpět, přesto nádherný celodenní výlet v pravé norské krajině.

norway roadtrip
strmé schodovité stoupání na vyhlídku Nosi
TIP na trek - Rossnos

Vrchol Rossnos (1407 m n. m.) nabídne výhledy jako na Trolltunze a budete na něm sami! 10ti kilometrová túra s 1500m stoupání. Nejprve cesta velice strmě stoupá nekonečnou lesní pěšinou asi 800 výškových metrů na náhorní pláň, po které vede rovinatě k úpatí skalnatého vrcholu. Dále cesta strmě pokračuje vzhůru s jedním krátkým úsekem s lanem. Na hoře vás čeká výhled do modrého údolí s fjordem a jezerem, které jsou odděleny městečkem Odda. Výlet zabere asi 5 hodin svižné chůze.

norway roadtrip
vyhlídka Nosi
norway roadtrip
městečko Odda je lákavé turistické místo i překrásný přírodní úkaz. Vlevo jezero, vparvo moře.
Návod na krádež vody na čerpacích stanicích

Jediná věc, kterou jsme museli shánět skoro každý den byla pitná voda. Pokud teda na blízku nebyl průzračný horský potůček využívali jsme benzínek. Postup je celkem komplikovaný. Nejprve je třeba omrknout, zda mají záchody případně jiné dotáčecí místo. Vyrazil tedy posel s pár flaškama, který vše omrknul a případně se zeptal obsluhy, zda je voda pitná. Pokud se posel vrátil s pozitivní zprávou vyrazila skupinka dvou až tří vodysběračů se dvěma deseti litrovými kanistry, hromadou dalších flašek a případně vakem na mytí. Záchody se pomalým dotáčením okupují až 10 minut, proto je třeba před netrpělivou frontou rychle zavírat dveře. Přiznávám, že tak mohou vznikat lehce komické situace, jako třeba když ze záchodu postupně odcházejí lidé, ale dveře se stále zamykají. Případně když ze záchodu vylezou najedou 3 chlapy s úsměvem na tváři (úsměv je tvořen radostí z načepované vody).

Pálenka s pirátem silnic

Poprvé bylo tak hnusně, že jsme celý den neopustili auto. Mlha, že bylo vidět na 20 metrů a neptřetržité mrholení. Přesto jsme nechtěli jet dále, protože jsme ráno za naprostého jasna (podle předpovědi) chtěli vyrazit na proslulý kopec Gausta 1883m. Utábořili jsme se tedy pod úpatím na štěrkovém parkovišti poblíž opuštěné horské boudy. Poprvé jsme tedy postavili náš plachtobejvák a s pochlubením musím říct, že se nám povedl fantasticky. V závětří, v suchu a zatím s dostatkem piva… Paráda.

Zanedlouho dorazilo auto a z něj vystoupil prošedivělý chlápek s tričkem typického motonadšence. Hned se k nám šel podívat a Antoš mu okamžitě nabídl naši zpřátelovací třešňovici. Chlapík neskutečnej pohodář, řekl nám, že ta chata je jeho a todle parkoviště mu patří. Prej tady ale můžem zůstat a kempovat. V průběhu dne k nám ještě několikrát zavítal jestli je všechno OK a pochlubil se svou zálibou v motorkách a v rychlosti. Když jsme mu řekli, že se nám líbí jak tu všichni jezděj bezpečně a pomalu, tak přiznal, že on teda ne, že to tady už pálil 315km/h. Zkrátka když už někdo v Norsku porušuje zákony, tak pořádně (mimo město maj všude 80 a dálnice u nich prakticky neexistujou).

norway roadtrip
sucho, jídlo, pití a rumunská muzika bylo vše, co jsme v tu chvíli potřebovali
Plachto… Drž hubu!

Noc pod plachtou byla krásná idylka. Výhled na postupně se odkrývající rašeliniště… Dokud nezačlo foukat. Ve dvě ráno se spustil neskutečnej vichr a plachta šustila a šustila. Spát v tom prostě nešlo, takže jsme pěkně s čelovkama náš přístřešek zbořili a postavili stany. Musíme to ještě promakat no.

TIP na trek - Gausta

Větší Sněžka. Asi tak by šlo nazvat proslulý vrchol Gausta, který je označován jako vrchol s nejdelším výhledem v Norsku a mohu to jen potvrdit. Tříhodinový trek po kamenech a bohužel s mnoha turisty vám předloží Norsko jako na dlani.

norway roadtrip
pěšina na vrchol Gausta, jediná čistě skalnatá hora široko daleko
norway roadtrip
norský mácháč - gril, ping pong a zatraceně studené jezírko
Norský mácháč, aneb ping pong a grilovaná krkovička

Geniální odpočívadlo (59.7062122N, 9.6008575E) poblíž Osla. Jezírko s pláží, lavičkama, grilem a ping pongem i s pálkama. Zkrátka nám to nedalo a protože se zájezd blížil ke konci, museli jsme to zakončit parádní koupačkou a grilovačkou.

Skalní rytiny z doby bronzový a cous cousová polívka s chilli

Jako přestávku při cestě k trajektu jsme ve švédsku zvolili UNESCO park starodávných rytin. Prostě jsme koukali na kameny na kterejch byly né zrovna pečlivě vyrytý obrazce lodí, zvířat a prapodivnejch souloží. Jako vždy včetně velkého turistického centra s muzeem a kozím výběhem.

Vše předcházelo shánění vody a vaření cous cousové polívky s posledním chilli, které nás hřálo skoro po celý zájezd. Výhodou a občas nevýhodou chilli je to, že většinou nepoznáte co vlastně jíte. Takže pokud máte jídlo ne zrovna valné chutí, stačí ho lehce peprně okořenit a chuťové pohárky zaměstnáte chutí ohně.

Zabijácký tuleň o východu slunce

Ve tři ráno náš trajekt dorazil do Dánského Frederikshavnu. Spánek nám lehce zajistil superpesimistický film v trajektu a my se rozhodli stihnout východ slunce na dánském nejsevernějším bodě Grenen. Podařilo se! “Probuzení” ve spacákách na pláži s ohnivým koláčem nad mořem byla pecka a později zpestřená roztomilým a neohrabaným tuleněm. Až později jsme si všimli haldy cedulí hlásajících nebezpečí smrti. Že prej vám ukousnou nohu nebo co...

norway roadtrip
za východem slunce dorazilo několik dalších fotogenických nadšenců
norway roadtrip
místní zabiják na ranním dýchánku
Diskuze a závěr

Výlet se mi velmi líbil a mohu ho jen doporučit :-)

VIDEO